Het op uw locatie stoomreinigen al van materieel. Onze wagens zijn uitgerust met de benodigde apparatuur, o.a. stoomreiniger, externe watertank en een aggregaat.

Stoomreiniging wordt in de schoonmaakbranche al decennia gebruikt dankzij de hoge kwaliteit reiniging, het efficiënte gebruik en sterk steriliserende werking. Stoomreiniging is bovendien erg milieuvriendelijk: het waterverbruik is minimaal en het gebruik van chemicaliën vaak overbodig.

Wanneer we het wassen van een auto als voorbeeld nemen, zien we dat een wasstraat gemiddeld 353 liter water per auto verbruikt*. Onze Optima Steamer gebruikt gemiddeld slechts 3 liter water per wasbeurt. Een besparing van meer dan 99%!

* blijkt uit onderzoek van de Bovag, ‘Wassen in cijfers’, 2009-2010

Voorbeelden

Een goed voorbeeld waarbij stoom zonder chemicaliën zeer effectief is, is onkruidbestrijding. De agressieve chemicaliën die de flora en fauna in de directe omgeving aantasten en bovendien ons grondwater verontreinigen behoren tot de verleden tijd. Stoom is het meest effectieve en milieuvriendelijke alternatief, dat bovendien veel preciezer kan worden ingezet. Dit alles zonder daarbij de omgeving enige schade te berokkenen.

Stoom is een reinigingsmiddel dat voor vele toepassingen geschikt is.
Voorbeelden zijn:

 • autoreiniging
 • reiniging van boten, caravans, campers, motoren en overige voertuigen
 • textielreiniging
 • sanitairreiniging
 • vloerreiniging
 • ramenreiniging
 • onkruidverwijdering
 • graffitiverwijdering
 • kauwgomverwijdering
 • gevelreiniging
 • machinereiniging
Het Probleem Waterschaarste

Waterschaarste is een onderwerp dat de laatste tijd sterk aan bekendheid wint. Het drinkwatertekort is een schrijnend probleem waar anno 2010 een vijfde van de wereldbevolking last van heeft. Zonder ingrijpen zal in 2030 naar verwachting de helft van de wereldbevolking een tekort aan schoon drinkwater hebben. De meeste westerse landen zijn gewend aan het altijd beschikbaar hebben van schoon water. In sommige landen, zoals Nederland, is het algemene beeld eerder dat er een wateroverschot is. Oorzaak nummer één is de enorme bevokingsgroei. Verspilling door inefficiënte irrigatiesystemen en toenemende droogte zijn ook belangrijke factoren. Vergeet ook zeker de vervuiling niet: 1 liter olie is genoeg om 1 miljoen liter zoetwater ondrinkbaar te maken.
Afrika, het Midden-Oosten, Noord-China, delen van India en Mexico, het westen van de Verenigde Staten, het noordoosten van Brazilië en de Centraal-Aziatische landen zitten vooral in de gevarenzone. Let wel: ook binnen Europa, inclusief delen van Nederland, dreigen tekorten aan schoon water.
Het is echter belangrijk te beseffen dat waterschaarste een mondiaal probleem is. Tachtig procent van het Nederlandse waterverbruik vindt plaats buiten de landsgrenzen, ook in landen waar al schaarste heerst. Hoe? Je T-shirt had van zaadje katoen tot eindproduct al 2700 liter water nodig. Een ons rundvlees: 1500 liter. Kopje koffie: 140. Reep pure chocolade: 2400 liter.*
Bedrijven zijn hiermee een belangrijke partner in het voorkomen en oplossen van waterschaarste. Doorgaans zijn gigantische besparingen mogelijk in productieprocessen. De ketenverantwoordelijken kunnen producenten in minder ontwikkelde landen hierbij helpen. Uiteindelijk is dit ook eigen belang: niemand is gebaat bij water als schaarse en kostbare hulpbron.

* bron: waterfootprint.org

hoe wij helpen

Het reinigen van materieel (in de breedste zin van het woord), wordt nog altijd voornamelijk met veel water en chemcialiën/detergenten gedaan. Dit kan anders en wij doen dit ook anders. Stoom is hét milieuvriendelijke alternatief. Wij bieden bedrijven en particulieren de mogelijkheid aan om zonder kwaliteitsverlies groener te werken in de vorm van producten en diensten.

Als voorbeeld nemen wij graag het autowassen.

Uit onderzoek verricht door de BOVAG en TNS/NIPO blijkt dat de huidige wasmethoden een gemiddeld waterverbruik hebben van 150 tot 353 liter per wasbeurt (zie figuur hieronder). Met onze stoomreiniger, de Optima Steamer, die wordt ingezet bij het reinigen van auto’s, kunnen wij maarliefst 99% op het waterverbruik besparen ten opzichte van de reguliere methoden.